Viszket az anyajegyed? Azonnal menj orvoshoz!

Hirdetés

Hirdetés

A melanoma a bőr rosszindulatú daganata, amely gyakran a már meglévő anyajegyből indul, ezért rendkívül fontos a szűrés.

Előfordulása az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, ma már másfélszer több a beteg Magyarországon, mint az elmúlt tíz évben. A többi bőrráktól eltérően gyorsan áttéteket képez a testben, ezért rendkívül fontos a megelőzése, amelyet anyajegyszűréssel, az anyajegyek ellenőrzésével lehet elérni. Azokat az anyajegyeket, amelyek gyakori sérülésnek vannak kitéve, érdemes eltávolíttatni. Emellett napozáskor nagyon fontos a bőrvédelem, hiszen a melanoma általában a túlzott napozás eredménye.

Tünetek, melyeket komolyan kell venni

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha

  • egy régebbi anyajegy színe, alakja, mérete megváltozik
  • az elszíneződés átterjed a környező bőrfelületre
  • egy korábban teljesen lapos anyajegy kidudorodik, tapinthatóvá válik
  • nedvezik vagy vérzik
  • körülötte gyulladásos bőrtünetek jelentkeznek
  • az anyajegy viszket
Mi a teendő, ha gyanús anyajegyet találunk?
A vizsgálathoz  kell vetkőznie, az orvos pedig megvilágítva megvizsgálja, megtapogatja a gyanús anyajegyet. Ha a bőrgyógyász gyors eltávolítást javasol, mivel úgy ítéli meg, hogy az anyajegy méretéből és formájából adódóan nagy esély lehet a rákos elváltozás kialakulásának. A műtét:  Az orvos lefertőtleníti az anyajegyet, illetve a körülötte lévő bőrt. Ezt követően érzéstelenítő injekcióval szikével kimetszik az anyajegyet.
Hozzászólások

Post Author: azt beszélik