ÚJ KOR, ÚJ KÓR – JÁRVÁNYSZERŰEN TERJED AZ SMS NYAK

Hirdetés

Egyik legkedvesebb anekdotám egy öreg székely bácsiról szól, aki az állatkertben a zsiráf láttán megcsóválja a fejét és csak annyit mond: „Márpedig ilyen állat nincs!”. Nos, hasonló reakciót – „Ilyen betegség nem is létezik!” – vált ki betegeimből, amikor közlöm velük, hogy az őket kínzó krónikus nyakmerevség és fejfájás oka egy alattomos kór, az ún. SMS nyak.

pros-cons-banning-cell-phones-school_d88d43d984c1f10.jpg

Egy ausztrál orvos, James Carter adta a ’Text neck’ azaz SMS nyak elnevezést a jellegzetes gerincdeformitásnak, amely a túlzásba vitt táblagépezés, okostelefonozás, sms-ezés következtében alakul ki, és elsősorban a gyermekek és fiatalok, illetve a sokat számítógépező vagy mobilozó felnőttek körében terjed világszerte. A leszegett fejjel való pötyögéssel együtt járó állandósult helytelen testtartás ugyanis szinte törvényszerűen vezet különféle panaszok – gyakori fejfájás, nyak- és vállmerevség, krónikus fájdalom – kialakulásához, illetve olyan betegségekhez, mint a meszesedés, porckopás vagy a porckorongsérv; ráadásul sajnos egyre fiatalabb korban.

A digitális eszközök helytelen használatakor a gerinc íve jelentősen megváltozik, a rugalmasságot biztosító S-alakú görbületek helyett C alakban görbül. Ez a testtartás mind nyakunkra, mind derekunkra drámai többletterhet ró. A 4-6 kilogramm súlyú fej 60 fokos szögben történő előredöntése a telefon képernyőjének nézegetése közben közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorol a nyaki gerincre, és minél jobban előredöntjük a fejünket, annál nagyobb lesz a többletteher.

A nyak helyzete SMS-ezés közben röntgenfelvételen

A kutatások szerint az okostelefon-használók átlagban napi négy (!), éves szinten több mint 1400 órát töltenek az eszköz bámulásával. Nem csoda, ha néhány év alatt a gerinc „megadja magát” és az izmok adaptálódnak a megváltozott testtartáshoz. A nyak elülső és hátulsó izmai közt – ahelyett, hogy a fejet annak fiziológiás helyzetében, azaz a gerincoszlop tetején rögzítenék – megbomlik az izomegyensúly, az elülső izmok túlnyúlnak, a hátsó izmok berövidülnek és a fej bizony jócskán előre helyeződik.

A megbomlott izomegyensúly

Hirdetés

Az állandósult többletteher cipelése folyamatos többletnyomást jelent a porckorongok számára, így azok néhány év alatt ellapulnak és kiboltosulnak, majd sérvesedni kezdenek. A túlterheléstől a nyak hátsó részének izmai befeszülnek, anyagcseréjük jelentősen romlik, felhalmozódnak a salakanyagok és fájdalmassá válik a nyak és a vállöv. Az egymáson elcsúszó nyaki csigolyák akadályozzák a köztük futó, az agyba friss vért szállító artériák útját, így az oxigénhiány miatt gyakran alakul ki szédülés, krónikus fejfájás.

Mit tehetünk a kór kialakulása ellen?

Mozgásterapeutaként legszívesebben azt javasolnám, hogy felejtsük el a mobiltelefont és a tabletet, költözzünk ki a városokból és vadásszunk, halásszunk vagy gyűjtögessünk, ahogy egészséges gerincű őseink tették. Ez az egyetlen igazán hatékony módja ugyanis a különféle civilizációs ártalmak, köztük a mozgásszervi betegségek elkerülésének. Megvalósíthatatlan célok kitűzése helyett azonban az adott körülmények közt kell megtalálnunk annak módját, hogy a lehető leghatékonyabban védekezzünk a különféle ártalmakkal szemben. Próbáljuk meg tehát minél kevesebbet használni a kütyüket, és sms-ezgetés, tablet használat közben az eszközt emeljük szemünk elé ahelyett, hogy a fejünket döntenénk előre! Az íróasztalnál üljünk egyenesen, és a széket húzzuk közelebb az asztalhoz, ne a fejünket toljuk előre!

text-neck.jpgA helytelen és a helyes mobiltelefonhasználat

Ahhoz, hogy a gerinc szinte elkerülhetetlen drasztikus túlterhelését kompenzálni tudjuk, naponta minimum 30 perc testmozgásra (séta, kocogás), illetve heti egy-két alkalommal a gerincet célzottan átmozgató mozgásformára (gerinctorna, gerincjóga, pilates, taicsi) is szükségünk van.

Hogyan állapíthatja meg, hogy kialakult-e Önnél a gerinc nyaki részének deformitása?

Nos, a diagnózis felállítása szakember feladata, ugyanakkor egy egyszerű tesztet elvégezve Ön is észreveheti az árulkodó jeleket. Álljon egy sima falfelület elé háttal úgy, hogy feneke és lapockái a falhoz érnek. Ha nehezére esik tarkójának középső részét a falhoz érinteni, bizony lehetséges, hogy Ön is érintett. Ha a probléma már kialakult, azaz észleli magán vagy gyermekén a tüneteket, mindenképp keressen fel egy gyógytornászt, mozgásterapeutát, a megbomlott izomegyensúly ugyanis kizárólag célzott mozgásterápiával állítható helyre!

aid23838-728px-improve-your-posture-step-7.jpgSMS nyak teszt

Hozzászólások

Post Author: