Te ismerted a kamaszkori alkoholfogyasztás 2 súlyos következményét

Te ismerted a kamaszkori alkoholfogyasztás 2 súlyos következményét

Hirdetés

A tinédzserkori lerészegedés megváltoztatja az agysejtek DNS-ét, ennélfogva maradandó

károsodást idézhet elő, mely befolyásolja a génkifejeződést és magatartásbeli

problémákhoz vezethet később – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint viszont egy

rákgyógyszer segíthet visszafordítani a folyamatot.

 

Az alkohol megakadályozza, hogy az agysejtek között megfelelő kapcsolódások alakuljanak ki, így korlátozza a szerv egészséges fejlődésének lehetőségét – magyarázta Subhash Pandey, az Illinois-i Egyetem orvosi karának professzora.

„Tanulmányunk betekintést nyújt abba a folyamatba, hogy a kamaszkori túlzott alkoholfogyasztás hosszú távú következményekkel járhat, amelyek fokozott szorongásban és felnőttkori alkoholizmusban nyilvánulhatnak meg” – tette hozzá a szakember.

„Az agy emiatt nem úgy fejlődik, ahogy kellene, aminek súlyos magatartásbeli kockázatai vannak” – összegezte a professzor.

Hirdetés

A kísérlet során Dr. Pandey és csapata 28 napos patkányoknak adott alkoholt 13 napon át úgy, hogy az állatok 2 napig kaptak az italból, majd 2 napig nem. A szesznek kitett patkányok még felnőttkorukban is másképpen viselkedtek – jóval azután, hogy már nem jutottak alkoholhoz.

Bebizonyosodott, hogy az állatok agyának amygdala régiójában DNS-változás történt, mert a molekulaszál kevésbé szorosan csavarodott a hisztonokra, mely csekélyebb aktivitást tett lehetővé.

Az eredmények a Neurobiology of Disease című szaklapban jelentek meg.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik