Tartósan károsítja az emlékezést a műtéti altatás

Hirdetés

Azoknak a gyerekeknek, akiket mélyaltatásban operálnak két éves koruk előtt, az emlékezőképességük 25 százalékkal csökken egész életükre szólóan. A narkózist okozó szerek ugyanis befolyásolják az idegsejtek kommunikációját.

Vesna Jevtovic-Todorovic aneszteziológus laboratóriumi állatkísérleteivel keltett hatalmas felzúzulást szakmai körökben, amikor, amikor   kimutatta, hogy a kisgyerekeknél műtéti altatásához alkalmazott szerek (amelyek narkózist váltanak ki), fiatal patkányok későbbi tanulását megnehezítették, emlékezetüket tartósan károsították.

Az altatáshoz használt szerek ugyanis az emlékezetért felelős agyi szervre hatottak, illetve arra, hogy az ottani idegsejtek miként kapcsolódnak össze és hogyan kommunikálnak egymással.

A University of Virginia kutatói a néhány napos patkányokon végzett kísérleteikkel új kutatási irányt nyitottak. Újabb és újabb ellentmondásos tanulmányok születtek azóta a kisgyerekek agyára ható, narkózist kiváltó szerekről. Ezeknek az eredménye nem volt mindig egyértelmű azonban. A vita részben arról is folyt, hogy milyen más tényezők játszanak szerepet az esetleges problémák kialakulásában. (Azok a kisgyerekek, akiket 2 éves koruk előtt meg kell műteni, sokszor kis testsúllyal születnek, illetve koraszülöttek.)

A legtöbb kutató patkányokon végzett kísérleteket, és így szűrték ki a zavaró hatásokat, az esetleg más okokra visszavezethető károsodásokat. Különböző egyéb faktorok meglétekor alkalmaztak az egyik patkánycsoportnál narkózist, a másiknál nem. Így is kiderült, hogy a narkózist kiváltó szerek megzavarják az emlékezési és tanulási folyamatokat.

Most a kutatásokban áttörés következett be. Greg Stratmann, aki a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i részlegében kutat, munkatársaival együtt immár gyerekeken is igazolta a tudományos sejtést. Tanulmányukat minderről a Neuropsychopharmacology című szaklapban tették közzé.

A mélyaltatás befolyásolja az emlékezést

Hirdetés

A kutatók 28 gyereket vizsgáltak meg, akik 6-11 évesek voltak. Mindannyian kétéves koruk előtt mélyaltatáson estek át. A gyerekeket olyan kortársaikkal hasonlították össze, akik nem voltak narkózisban. A kísérletben résztvevő “párok” ugyanannyi idősek és neműek, hasonló intelligenciaszinten állók voltak, viselkedésük is hasonló vonásokat mutatott. Így például a párokat alkotó gyerekek (a narkózison átesett és az attól megkímélt is) visszahúzódó vagy impulzív volt.

A gyerekeket többszöri emlékezetpróbáknak vetették alá és folyamatosan kiértékelték a teljesítményüket. Ennek alapján megbecsülték, hogy felnőttkorukban milyen emlékezőtehetséggel rendelkeznek majd, és kiderült, hogy a narkózison átesettek teljesítménye 25 százalékkal kisebb, mint a másik csoportba tartozóké – egész életre szólóan.

A fiúk – úgy tűnik – inkább vannak veszélyben, mint a lányok. Ezt már az állatkísérletek is kimutatták. Az is kiderült: nem számít, hogy mekkora adag narkózist okozó szert adnak be a gyerekeknek: akit egyszer vagy többször operáltak, azok között nem volt különbség. Ugyanakkor nem volt mindegy, hogy mennyi ideig tartott az altatás: minél hosszabb időbe telt, annál nagyobb volt az emlékezés károsodása.

Mindennek az oka egyértelmű a kutatók szerint: az agy különösen kétéves korig koncentrál a hippokampuszra. Az idegsejtek nagy része ugyan már a születés előtt “elhelyezkedik” ott, de a köztük lévő kapcsolatok kétéves korig alakulnak ki. Ez az információk feldolgozása, átvitele szempontjából nagyon fontos kor tehát.

Az emlékezéssel az agy számos területe foglalkozik, és a közöttük lévő kapcsolatok is csak idővel alakulnak ki. Ezért figyelhető meg, hogy a háromévesnél fiatalabb korunkra nem emlékezünk vissza. A narkózist kiváltó szerek egy része az agyban a glutamát-receptorokat blokkolják, így akadályozzák az idegsejtek közötti információáramlást. (a glutamát neurotranszmitter, azaz idegi ingerületátvivő-anyag.) Más módszerekkel a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű neurotranszmitter szintjét emelik, ami az idegsejtek ingerlékenységét csökkenti, ezáltal akadályozva az információáramlást.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik