Nyolc hét alatt teljesen új agy?

Hirdetés

Vizsgálati alanyok  egy 8 hetes programbanvettek részt, melynek eredményeként a meditációnak olyan hatásait mutatták ki, amely ledöbbentette még a legtapasztaltabb idegtudományi szakembereket is a Harvard Egyetemen.

A tanulmányt a Harvard Massachusetts General Hospital székhelyű kutatócsoportja vezette, és a legelső kezelésektől MRI felvételekkel  dokumentálták a kutatást.  Ennek alapján nyomon követhető, hogy a meditáció hatalmas változásokat okozott az agy szürkeállományában.

"Bár a  meditáció gyakorlata  egyfajta nyugalommmal társul  és a fizikai pihenést okoz, a gyakorlói már régóta azt állítják, hogy  kognitív és pszichológiai fejlődést biztosít, amely  egész nap tovább hat," mondja a tanulmány vezető szerzője Sara Lazar az MGH Pszichiátriai Neuroimaging Research Program és a Harvard Medical School oktató a pszichológusa.

Hirdetés

"Ez a tanulmány kimutatja, hogy ilyen javulások hátterében az agy szerkezetében létrejött  változások is állnak, tehát az emberek nem csak jobban érzik magukat, azzal, hogy időt fordítanak a relaxációra."

Sue McGreevey azt írja: "Korábbi tanulmányok Lazar csoportjában és máshol, már találtak szerkezeti különbséget az agyban a gyakorló meditálók és nem meditálók közt, de azok a vizsgálatok nem dokumentálták, hogy a különbséget valóban a meditáció idézte-e elő.

Mostanáig. A mostani a kísérletben a résztvevők  átlagosan mindössze 27 percet töltöttek naponta meditációs gyakorlatokkal, és ez az idő elég volt arra, hogy jelentős növekedést eredményezzen a hippocampus szürkeállományának sűrűségében. Ez az a része az agynak amely az önismeretért, az együttérzésért és önvizsgálatért felel. McGreevey hozzáfűzi: "résztvevők a stressz csökkenéséről is beszámoltak a csökkent szürke-anyag sűrűsége az amigdalában, amely, fontos szerepet játszik a szorongásban  és a stresszben. Ezen változások egyike sem volt látható a kontroll csoportban." "Érdekes  az agy plaszticitása, és hogy a meditáció gyakorlása milyen aktív szerepet játszik az agyban történő változásokban, növelheti a jólétet és az életminőséget", mondja Britta Hölzel a MGH és Giessen Egyetem kutatója.

forrás: http://www.feelguide.com/2014/11/19/harvard-unveils-mri-study-proving-meditation-literally-rebuilds-the-brains-gray-matter-in-8-weeks/

Hozzászólások

Post Author: