Nincs jó hírünk, ha a te fülcimpád is ilyen, de azonnal cselekedj

Hirdetés

A fülcimpa általában sima, mérettől, színtől, alaktól és vastagságtól függetlenül. Azonban néhány embernek van egy kis gyűrődés rajta, ez a gyűrődés kettéosztja a fülcimpát, Frank jelnek nevezik, és egy nagyon fontos dologra utal.

A tudósról nevezték el, aki felfedezte a jelentőségét. 1973-ban Sanford Frank cikket írt a New England Journal of Medicin című lapba, amelyben feltárta a szívproblémák és a fülcimpa kis gyűrődése közötti összefüggést, melyet a kutatásaival támasztott alá.

if-you-have-this-on-your-ear-lobe-your-heart-health-may-be-at-risk

Gyűrődés a fülcimpán és a szívrendellenességek

Frank kutatásai óta, már sokkal több adat áll a rendelkezésünkre erről a területről, amelyek bizonyítják Frank eredményeit, de egyik sem tudja megmondani az összefüggés okát.

Mi lehet az ok: 

  • Az egyik eredmény szerint a vérkeringés nem jut el a fülcimpáig, és ez vezet a deformitáshoz, ezek szerint valahol a testben van valamilyen akadály.
  • Egy másik kutatás azt mondja, hogy csökken a szervezetben a kollagén mennyisége, és ez a rugalmasság csökkenéséhez vezet az sejtekben, és ugyanez megy végbe az ütőerekben is.
  • Japán kutatások egy apró genetikai eltéréssel magyarázzák ezt a problémát.

Látható jelek

Még akkor is, ha más jel nincs, a látható fülcimpa gyűrődés egyértelműen mutatja a szív és keringési problémákat. Egy 2014-es kutatás szerint, egy magas vérnyomású férfi, akinek nem voltak szívproblémái, de volt fülcimpa gyűrődése mindkét fülén, elment egy rendelésre, ahonnan további vizsgálatokra küldték. Az eredmények  a fő ütőerében 80%-os szűkületet, a  jobb oldali ütőérben pedig 90%-os szűkületet mutattak ki. Egy hármas érműtétet kellett végrehajtani rajta azonnal, azóta jól van.

Más faktorok

Hirdetés

A Frank-féle vonal összefüggése a szívproblémákkal tehát bizonyított, de ezen kívül a vonal előfordulása kulturális és területi eltéréseket is mutat.

JApánban, ahol komoly összefüggést mutattak ki a vonal és a szívbetegségek közt, nagyon ritka volt az ilyen gyűrődés. Európában és Amerikában sokkal gyakoribb. Azt is észrevették, hogy korral növekszik az előfordulás, de nincs kapcsolata más rizikófaktorokkal. Tehát, amennyiben a szívbetegség idősebb korban kezdődik, nagyobb valószínűséggel jelzi ezt a gyűrődés.

Mit mutat még meg a fülcimpa?

Más egészségügyi problémával való összefüggést nem mutattak ki, de van még egy fontos észrevétel a fülcimpa gyűrődéssel kapcsolatban.

A következő jelek megmutatják a szívprobléma komolyságát:

  • Egyik fülcimpán, de nem teljes a gyűrődés– kevésbé komoly
  • Egyik fülcimpán teljes– közepesen komoly
  • Mindkét fülcimpán, teljes – komoly

Fontos tehát, hogy soha ne hanyagoljuk el, ha észrevesszük magunkon a gyűrődést, mert minden esélyünk megvan arra, hogy korai kezelésben részesüljünk!

Oszd meg, ha hasznosnak találtad!

Via dailyhealthpost.com

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik

%d blogger ezt szereti: