Nem tudsz elaludni? Ezt szívd be

Hirdetés

Ha nem alszol eleget éjjel, az az életed valamennyi területére ki fog hatni másnap. A kialvatlanság elhízást, az agyműködés lassulását, az immunrendszer gyengülését is magával hozhatja. Ha rendszeresen kevesebbet alszunk 5 óránál, az 15%-kal nagyobb egészségi kockázatot jelent.

Az elalvás azonban sokaknak okoz problémát. Ha stresszelünk a munka, a számlák, a család miatt vagy a szervezetünk egyszerűen csak nem tud lecsillapodni, ezzel a 4-7-8-nak nevezett légzési technikával segíthetünk magunkon.

  • Először érintsük a nyelvünk hegyét a szájpadláshoz és próbáljuk végig ott tartani. Majd fújjuk ki a levegőt, hogy a tüdőnk teljesen kiürüljön.
  • Csukjunk be a szánkat, lélegezzünk az orrunkon keresztül, közben számoljunk el 4-ig. Majd tartsuk benn a levegőt, míg elszámolunk 7-ig, végül a szánkon keresztül fújjuk ki az összes levegőnket, miközben elszámolunk 8-ig. Ezt a kört 4-szer ismételjük meg!
  • Legalább naponta 2-szer végezzük el ezt a gyakorlatot. Az első hónap után növeljük a mennyiséget 8 körre! 2-3-4 hónap után drasztikus változások fognak történni. Gyakorlat közben a szívverésünk és a vérnyomásunk csökkenni fog, az emésztés pedig javul.

Hirdetés

 

Más módszerekkel is elősegíthetjük a könnyebb elalvást.

  • Vezessünk alvási naplót! Jegyezzük fel, mennyi koffeint fogyasztottunk a nap folyamán, mennyit mozogtunk, mit ettünk, mikor feküdtünk le és mikor keltünk fel. Lehet, hogy megtaláljuk az összefüggést a rossz alvás és a napi rutin között.
  • Vedd lejjebb a hőmérsékletet! Hidegebb szobában a legtöbb ember gyorsabban alszik el. Próbáld elérni a 18 fokot és megtartani ezt a hálóban.
  • Ha semmiképp sem megy az alvás, kelj fel és mozogj egy keveset. Néha már amiatt vagyunk idegesek, hogy nem tudunk elaludni. Kapcsold ki a tévét, a telefont, mert a világító képernyő is ébren tart.
  • Kapcsolj be  halk zenét! A zene ne csak halk, de lassú is legyen. Ha lefekvés előtt klasszikus zenét hallgatsz, könnyebben alszol el.

Amennyiben krónikus alvászavarban szenvedsz, ne mulaszd el felkeresni az orvost!

BIDISTA.COM

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik