Nem hiszed el, hogy a mustárt mire használtuk, az eddigi szereknék nagyobb sikerrel!

Hirdetés

Mustár – a legrégebbi ismert fűszerünk.  Egyes leírások szerint már időszámításunk előtt 3000-ben is használták. Számos országban a főzés egyik fontos alapanyaga a világ különböző részein. Ezenkívül nemcsak különleges ízt ad az ételnek, de egészséges is.

Oroszországban az első írásos emlék a mustár gyógyító tulajdonságait is említi.

Középkori emlékekben pedig már a gyógyító használatát is rögzítették. Íme a korai gyógymód mustárral: Dörzsöljük be mustárolajjal a  görcsölő végtagjainkat.

Amellett, hogy lazító tulajdonságait már régóta ismerik, azt is tudjuk, hogy mérgezés esetén fertőtlenítő hatása van a szervezetben.

Táplálkozási szempontból egyéb előnyei is vannak, mivel  25% fehérjét, A, B, D, E vitaminokat, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, enzimeket tartalmaz, valamint  megfelelő anyagcseréhez szükséges összetevőket is.

A hagyományos orvoslás  javasolja használatát az idegrendszeri eredetű fájdalmak, reuma, ízületi gyulladás, isiász, esetén, valamint megfázás esetén a szervezet felmelegítésére, bedörzsölésre. Ezen kívül a keleti, mustármagot  erős afrodiziákumnak tartották.

Hirdetés

Három alaptípusa van

 • Fehér (angol mustár),
 • fekete (ami elő Dijon) és a
 • Sareptskaya (orosz mustár)

Mindegyik hatékony a maga módján,  de a közös tulajdonságuk: növelik az étvágyat, javítják az emésztést, kellemes fűszeres (különböző árnyalatai) ízt és a kellemes illatot kölcsönöznek az ételnek és segítenek megemészteni a zsíros ételeket. Megkönnyíti a főtt hús feldolgozását és nem engedi, hogy a szervezet  az emésztés során elveszítse a nedvességet. Sőt ajánlott a fogyókúrák esetében is, mert gazdag olyan anyagokban, amelyek lebontják a zsírt.

Egyén gyakorlati haszna

Kozmetika és háztartás

A mustár antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően,  különböző mindennapi helyzetekben is használható, mustárpor edények dörzsölésére, mosásra természetbarát mosogató-mósószerként, vagy segít megszabadulni a szagoktól, és a húsokat, ha mustárral pácoljuk, hosszú ideig nem hagyja megromlani.

 • Mustármagos pakolás alkoholmérgezés esetén: Tegyünk nyakra mustármagos, nedves ruhát.
 • őrölt mustármagot mézzel keverve – megfázás kezelésére, egy teáskanál óránként
 • a mustárolajat bedörzsölésre fájó tagokra

Egyéb mustáros házi gyógymódok

 • A mustárból, mézből, sóból, citromléből és forró vízből készült keverék csökkentheti a torokgyulladás okozta fájdalmakat. Azonban nem ivásra, hanem gargarizálásra használják.
 • Valószínűleg hallott már a mustártapaszról, melyet még manapság is használnak. Kenjünk mustárt a mellkasunkra, majd helyezzünk rá egy forró, nedves ruhadarabot. Ne hagyjuk fenn túl sokáig, mivel égési sérüléseket okozhat. A háton és homlokon is alkalmazható ez a módszer. Egy természetes helyi dekongesztánsként tartják számon.
 • Ha keserűsót és mustárt adunk hozzá a fürdővízhez, azzal megszüntethetjük az izomfájdalmakat. Ez izomhúzódásra, illetve a kor által okozott fájdalmak enyhítésére is megfelel. Felerősíti a só nyugtató hatását.
 • Ugyanezen alapelvet követve a sebes lábakra is lehet használni. Adjunk néhány teáskanálnyi mustárt a vízhez, majd áztassuk benne a lábat fél órán át.

Mustáros házi praktikák

 • A kellemetlen szagú üvegekbe öntsünk forró vizet, adjunk hozzá mustárt és rázzuk jól össze. Öntsük ki az üvegből, öblítsük ki és a szag már el is tűnt.
 • Néhány gyomot könnyedén meg lehet előzni fehér mustárral. Olyan kémiai anyagot bocsát ki, mely megakadályozza a gyomok növekedését, vagy legalábbis csökkenti a méretüket. Ennek azonban van két hátránya: először is más növényeknek is árthat, másodsorban pedig kicsírázhat.
 • Ha problémát jelentenek a kertben legelő őzek, vagy más nagy méretű állatok, a mustár megoldást jelenthet. Amikor megszagolják, a mustár az izzadt emberi bőrhöz fog hasonlítani. Kenjünk be néhány laposabb tányért mustárral, és helyezzük el a kert különböző pontjain. Biztosak lehetünk benne, hogy senki sem fogja megdézsmálni a kertet.
 • A borz komoly veszélyt jelent a szaglószervünkre nézve, de nem kell feltétlenül tíz napot várnunk, mielőtt a szag megszűnik. Keverjünk össze egy kevés mustárport forró vízzel, majd locsoljuk le vele a kellemetlen szagú tárgyakat ( vagy akár házikedvenceket), majd gondosan öblítsük le róluk, főleg ha egy élőlényről van szó.

Bőr- és hajápolás

 • Mielőtt alkalmaznánk a kezelést, bizonyosodjunk meg róla, hogy a bőrünk el tudja-e viselni. A mustár komoly égési sérüléseket okozhat, főleg, ha a bőr érzékeny. Dörzsöljünk egy kevés mustárt a csukló belső részére, hogy megfigyelhessük a reakciót.
 • A mustárt arcpakolásként is szokták alkalmazni. Kenjünk fel egy vékony réteget az arcra, hagyjuk fenn 1-5 percig (a tűrőképességtől függően), majd öblítsük le. Amint úgy érezzük, hogy éget, azonnal le kell mosni.
 • A magban lévő olajok miatt a mustár bőrizgató. Ez jó és rossz is egyben: az érzékeny bőrű személyek csupán élelmiszerként használhatják; emellett pedig összefüggésbe hozták a golyva kialakulásával, bár bizonyíték még nincs. A mustárolajat soha nem szabad lenyelni, és legyünk óvatosak, amikor helyi kezelésként alkalmazzuk.
 • A mustár nem zavarja más gyógyszerek hatását, nincs mellékhatása a fentebb leírtakon kívül. A terhes, illetve szoptató nők azonban jobb, ha kerülik a használatát, mivel a gyermekekre gyakorolt hatása még nem tisztázott.

A mustár mint látjuk olcsósága ellenére értékes anyag, hiszen a felhasználása nagyon sokrétű. Sokan használják gyógyszerként és a kozmetikai és környezettudatos háztartásitisztítószerként (néha a hajmosásra, vagy a mustármagot természetes alapú trágyaként a földeken gyomirtásra.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik