NAGYON SOK OKOT MONDUNK, AMIÉRT VEGYÉL BORAXOT, HA MÉG NINCS OTTHON!

Hirdetés

A borax egyre fontosabb lesz a háztartásokban. Nátrium-borát, nátrium-tetraborát, vagy dinátrium-tetraborát néven is ismerjük. Tudtad, hogy mire jó?

Nézzük:

Húrok: Ha zenész van a családban, védjük boraxszal a vonós hangszerek húrjait!- hogy sokáig jól teljesítsenek a húrok,  nedves fogkefét mártsunk Boraxba és óvatosan töröljük le a húrokra felhalmozódott ragasztót vagy gyantát.

Fehérítésre – a fehér ruhák idővel megsárgulnak, megszürkülnek, de szuper tisztító oldatot készíthetünk  Boraxból, forró víz, mosogatószer, fehérítő és kedvenc mosószerünk hozzáadásával.

Segít megszabadulni a hangyáktól – Hagyd a Boraxot egész éjszakán át a hangyák által látogatott területen. Ha a meleg vizzel és cukorral  keverjük (vagy mézzel), és egy pamut golyót megáztatunk a keverékben, amit a ház körül hagyunk, szépen távol tartja a hangyákat.

Elriasztja az egereket – az egerek nem szeretik a  Boraxot, így ha megszórjuk a falak mentén az utat, soha nem jönnek vissza.

Készítsd el saját mosógatógép tablettád!

Borax víz keverékét fagyaszd le egy jégkocka fagyasztóban, és ezt használd a mosogatógépben.

Fényezd vele a rozsdamentes acél eszközöket- A  borax visszaadja a fényt  a rozsdamentes acélból készült tárgyaknak. Keverjünk ki egy masszát némi szódabikarbóna, borax, és citromléből. Ezzel dörzsöljük le az edényeket.

Autó kárpit tisztítása – készíts házilag tisztítószert  boraxból, egy kis vizet és reszelt szappant keverj össze.

Hirdetés

 

Növessz hópelyheket! – keverj össze boraxot forró vízzel, tedd egy üvegbe. Reggelre a borax kristályok növekedni fognak igazi hópehely alakúra.

Növényekre – Szórjuk meg  a gyümölcsfákat a tövüknél a  3-4 évente, hogy egy kis bór kerüljön a talajba. Ez ösztönzi a növekedést. Ha vágott virágot szeretnénk megtartani örökre, keverjük össze fehér homokkal a boraxot, vagy kukoricaliszttel, és tartósítja hosszan szépen a virágot.

Háziállatok tisztántartása – a kutyák gyakran büdösek, de ha megtisztítjuk a bundájukat boraxszal, sokat javul ez az állapot. Készíts tisztító sprayt  1/3 csésze borax és 5 deci víz keverékéből. Használhatod ugyanezt a keveréket a bútorokra, szőnyegre is, ha a kisállatunk véletlenül nem jutott el az udvarra, és bent ment ki. Spricceld rá a foltra, hagyd megszáradni, majd porszívózd fel.

A szemetes szagmentesítése – öblítsük át boraxos vízzel a szemetest, ezt követően szórjunk egy kevés boraxot az aljába, hogy a sokáig távol tartsa a szagokat.

Hűtőszekrény szagtalanítása – töröld át a hűtőt boraxos vízzel.

Fényezd ki a mosogatót – borax gonjába veszi a foltokat, csak keverjük össze egy csésze boraxot,  ¼ csésze citromlével, és dörzsöljük át.

Gyomirtás – készítsd el a saját gyomirtód: 50dkg boraxot és 2 ½ liter vizet keverj össze. Nem károsítja a fontos növényeket, csak a gyomot.

Hajkefe tisztítása – a hajkeféket hetente egyszer takarítsuk át. Áztassuk boraxos vízbe és mossuk át.

Szobák illatosítása, szagtalanítás – ne pazarold a pénzt a légfrissítőre, saját permetet készíts ½ csésze borax 3,5dl meleg vízben. Ehhez 10 csepp illóolajat adj és a permet készen áll a használatra.

Gyors WC tisztítás  – használd ezt az összetevőt, hogy a WC tiszta legyen. Szórd a wc csészébe este lefekvés előtt. Tisztítsd át reggel a wc kefével és öblítsd le.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik