Megvannak az első eredmények arról, hogy csökken az IQ-ink a technológia fejlődése miatt

Hirdetés

Igaz a feltételezés, hogy csökken a fejlett európai országokban élők intelligencia-szintje egy elsősorban Skandináviát és az Egyesült Királyságot vizsgáló új kutatás szerint – írja a Euronews.

Az Intelligence szaklapban megjelent tanulmány szerint a fejlett országokban az 1900-as évek közepétől megfigyelhető növekvő tendencia az 1990-es évek közepén megbicsaklott, azóta az IQ-szint inkább csökkenést mutat.

Michael Shayer, a tanulmány egyik társszerzője a lapnak azt mondta, 1995 óta "széleskörű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére-gondolkodására is, és ez évről-évr

Hirdetés

A csökkenés még a felméréseken hagyományosan jó eredményeket elérő skandinávoknál is tapasztalható, és bár a mértéke ma még elenyésző, a kutatók szerint hosszú távon komoly problémát jelenthet: ha a tendencia folytatódik, harminc év alatt a finneknél például 7,49, a dánoknál 6,48, a norvégoknál 6,5 pontos csökkenés mehet végbe.

Úgy tűnik, hogy azok a tényezők, amelyek annak idején az IQ növekedését segítették elő, elvesztették hatásukat – mondta a másik társszerző, James Flynn.

Hozzászólások

Post Author: