KÍVÁNCSI VAGY RÁ, HOGYAN LÁTJÁK A MACSKÁK A VILÁGOT? ITT MOST MEGNÉZHETED

Hirdetés

Egy szimuláció során készült képeken összehasonlíthatjuk: ugyanazokban a helyzetekben mit látnak az emberek, és mit a macskák?

A tudományos eredményeket, azok szimulációs gyakorlatát és a művészeteket ötvöző Nickolay Lamm képei remekül bemutatják, hogy mit is tudunk a macskák látásáról. Néhány képen ugyanis összehasonlította a szakember, hogy ugyanabban a helyzetben mit látnak az emberek, és vélhetően mit látnak a macskák.

Az első példa azt mutatja be, hogy amíg az emberek látószöge 180 fokos, addig a macskáké 200, így a cicák esetében mindkét oldalt egy kicsit arrébb mosódik el a panorámakép (ez főként a jobb szélen sétáló nő esetében látványos).

© Nickolay Lamm

Az alábbi képen az látható, hogy mennyivel jobban látnak a macskák éjszaka, mint az emberek. A macskák szemében a retina mögött egy fényvisszaverő réteg található (Tapetum lucidum), a fény így kétszer halad át a retinán. A fényérzékelő sejteket így kétszer annyi fényinger éri, ezért a macskák jobban látnak a sötétben. A tapetum lucidum által visszavert fényt az állat szeme a fényforrás felé tükrözi vissza, ezért világít a cicák szeme.

© Nickolay Lamm

Hirdetés

Egy kilátón készített kép mutat rá: míg az emberi szem 60 méterre is nagyon éles tud ellátni, addig a macskák csak 5-6 méteres távolságig látnak élesen, a messzebb lévő dolgok már homályosak számukra.

© Nickolay Lamm

A macskáknál a látható színtartomány szűkebb, ezért főként kék és sárga színekből áll össze a kép, míg a piros és a zöld szinte egyáltalán nem látszik.

 

 

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik

%d blogger ezt szereti: