Itt a tavasz: Így válassz egészséges növényt a kertészetben

Itt a tavasz: Így válassz egészséges növényt a kertészetben

Hirdetés

A tél lassan elmúlik, a tavaszt lassan már a bőrünkön érezhetjük.  Csodálatos időszak ez, mikor minden eddig szunnyadó élőlény életre kel. A növények rügybe, majd virágba borulnak, a madarak csicseregnek és a galambok hangzatos turbékolásba kezdenek.

Az emberek is egyre jobban érzik a tavasz közeledtét, így nem meglepő, hogy amint színes virágzó növényeket lehet kapni a kertészetekben, illetve az áruházakban az emberek megrohamozzák azokat, és gyakran beteg növényekkel térnek haza, melyek olykor az otthon már nagy becsben tartott egyedeket is megfertőzik, pusztulásra ítélve azokat is.

A balesetek megelőzésére vannak használható módszerek. Ezek a módszerek mindenki számára elérhetőek, és használhatóak. Érdemes alkalmazni őket, hiszen pár pillanat alatt sok fejtöréstől kímélhetjük meg magunkat. 

A kertészetek már Február hónapban elkezdenek gőzerővel dolgozni, ami nem áll meg a kaspók rendelésénél, pakolásnál virágföldek beszerzésénél. Tömérdek mennyiségű cserepes virágot rendelnek, melyek olyan színkavalkádot alkotnak, hogy a betérő, csak nézelődő, vagy valós vásárlási szándékkal érkező megrészegülve cikázik a sorok között és csak azt látja milyen csodálatos növények vannak kipakolva, eladásra kínálva. Az emberünk elveszett, nem bírja ki hogy ne vigyen haza legalább egy, színes csodát otthonába. 

Itt kezdődhet a baj. A csodálatos színes növény betegséget hordozhat, mely haza kerülve a nagyitól örökölt csodaszép növényt is megfertőzheti. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy az estleges problémákat megelőzhessük. 

Hirdetés

Vizsgáljuk meg a növény közvetlen környezetét: 
A növények az áruházakban, és kertészetekben is nagy asztalokon vannak elhelyezve. Ha a kiválasztott növény közelében beteg példányt látunk, inkább álljunk el a vásárlástól, hiszen nincs garancia arra, hogy választottunk nem hordoz betegséget. 

A kevesebb több:
Ha  virágzó növényt készülünk vásárolni, a legjobb ha a tömegből azt választjuk, amelyen még inkább bimbók vannak. Csodálatos látvány egy virágba borult növény, viszont ki tudja mióta virágzik már. Ha ajándékba szánjuk, vagy esetleg magunknak kedveskednénk vele jobban járunk ha még el nem virágzott növényt vásárolunk, hiszen így tovább gyönyörködhetünk benne, mintha már virága teljében lévő társát vittük volna haza. 

Gyökérvizsgálat:
Talán ez az egyik legfontosabb momentum, hiszen a gyökerek alapján egyértelmű képek kaphatunk a növény állapotáról. Mivel nincs mindig lehetőség kiemelni a növényt a cserepéből így ha a cserép alján van látható gyökér azt szemügyre vehetjük. Ha a gyökérzet szép fehér, akkor nyugodtak lehetünk, ha viszont barnás, és nyálkás tapintású, azt a növényt inkább ne vásároljuk meg, hiszen ezek a gyökerek betegek, rothadnak, és nem tudhatjuk, hogy a cserép belsejében milyen állapotok uralkodnak. 
Nagyobb növények, fák, cserjék esetében könnyebb a kiemelés ha kis egyedről van szó, ha pedig nagy növényt választottunk kérjünk segítséget, vagy picit bontsuk meg az ültetőközeg tetejét, hogy lássuk milyen állapotban vannak a gyökerek.

Így könnyebb és biztosabb a választás.

 

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik