Így változnak az árak idén a boltokban, ezt érdemes tudni

Így változnak az árak idén a boltokban, ezt érdemes tudni

Hirdetés

Nagy drágulás jöhet a boltokban

A nagy áruházláncok egymásra licitálnak a kötelező béremeléseken felül adott fizetésemelésekkel. Ennek költségei viszont a fogyasztói árakban is jelentkezhetnek, a drágulást bizonyos termékkörökben, fokozatosan vezethetik be – írja a Magyar Idők.

Drágulást okozhat a januári újabb kötelező emelésen túl egyre több áruházláncnál bejelentett idei bérfejlesztés, mivel immár a piac diktálja a tempót, és a munkaerőhiány orvoslására kínált növekvő fizetések határozzák meg a nagy cégek versenyhelyzetét. Azonban a bérköltségek növekedése még a folyamatosan bővülő eladási forgalomban is komoly pluszkiadást jelent a tőkeerős nagy láncoknak is, a többlet várhatóan továbbgyűrűzik a fogyasztói árakba; elsősorban nem a napi fogyasztású friss termékek, hanem a tartós vagy kényelmi árucikkek esetén – vélekedett a Magyar Időknek több iparági szereplő.

Hirdetés

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is elismerte, hogy előfordulhatnak áremelések a bérverseny következtében, de ennek mértékét egyelőre lehetetlen megjósolni.

„Az egész nemzetgazdaságra inflációs hatással bírnak a kötelező és az azon túl megvalósuló bérfejlesztések, amelyek megjelenhetnek a bolti árakban. Azonban nem csupán a fizetések emelkedése miatt háríthatják tovább a vásárlókra a pluszkiadásokat, mivel a kereskedőknek ugyancsak jelentős tételt jelent, hogy a fizetések mellett a beszerzési árak is emelkednek. Van költségnövelő hatása a béremeléseknek, azonban a drágulás pontos oka általában nehezen kimutatható – mondta Vámos György.

 Kiemelte: a túlzott áremelés rosszul is elsülhet, ugyanis a vásárlók többsége még mindig árérzékeny, vagyis – mivel a kínálat bőséges – a másutt található olcsóbb lehetőségek miatt a forgalom visszaesésével is járhat a költségek továbbhárítása.
 
Hozzászólások

Post Author: azt beszélik