HOGYAN HAT RÁNK A HIDEGFRONT?

Hirdetés

FRONTÉRZÉKENYSÉG, MIGRÉNES FEJFÁJÁS, HIDEGFRONTI HATÁS, ROMLÓ HUMÁNMETEOROLÓGIAI HELYZET – CSAK NÉHÁNY AZOK KÖZÜL A KIFEJEZÉSEK KÖZÜL, AMELYEK GYAKRAN JELZIK, HOGY EGY-EGY NEHEZEBB, KELLEMETLENEBB IDŐSZAK ELÉ NÉZÜNK. A PROBLÉMA TÖBB EMBERT ÉRINT, MINT AZT TALÁN SOKAN GONDOLNÁK.

Ha jön a hidegfront, jobb felkészülni a fájó, komfortérzést romboló tünetekre? Dr. Pintér Ferenc, a humánmeteorológia módszertanát kidolgozó Meteo Klinika vezérigazgatója óva int attól, hogy ennyire leegyszerűsítsük a dolgot.

A front nem más, mint egy hirtelen jövő, jelentősebb változás a légkörben. Való igaz, hogy vannak bizonyos frontokhoz kötődő tipikus tünetek, egy laikus azonban ezeket nem tudja helyesen értelmezni, így tehát egyáltalán nem szerencsés, ha kialakul egyfajta rémkép a köztudatban a témával kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a humánmeteorológiával foglalkozó szakértő.

Mit tesznek velünk a frontok? - 2. rész
Mit tesznek velünk a frontok?

Önmagukban még a hidegfrontok sem hatnak mindig ugyanúgy, hiszen más, amikor például egy nyári kánikulát vált fel egy enyhébb időjárás, vagy amikor egy ködös, borús, nyirkos-hideg téli időszakot követ egy enyhébb, napsütéses periódus. Személyenként is változó, kire miként hatnak ezek a gyors változások, mi több, nem is mindenki érintett ebben. Így tehát egy sokkal összetettebb rendszerről kell beszélnünk.

A MAGYAROK TÖBBSÉGE ÉRINTETT

A frontérzékenység csak egy csekély hányadát teszi ki az összefoglalóbb időjárás-érzékenységnek, amely a magyar lakosság 78 százalékát érinti, nagyobb arányban a nőket.

A máshoz nem köthető, visszatérő panaszok gyanúra adhatnak okot

Hirdetés

Arról van szó, hogy az emberi szervezet kapcsolata elválaszthatatlan a légkörrel, amely pedig hat a testre. Ez jellemzően visszatérő, időjáráshoz köthető tünetekben ölt formát. Bizonyos esetekben ráadásul éppen az időjárás-változás hiánya okozza a problémát, hiszen például egy tartós hőhullám több halálos áldozatot is követelhet akár, mint egy egyszerű hidegfront.

A gondokat érdemes két csoportba osztani, miután egyrészt megjelenhetnek kellemetlen, fájdalmas panaszok, másrészt viszont olyan komoly veszélyek is, amelyeket az alanyuk észre sem vesz. E tekintetben pedig kifejezetten fontos számadat, hogy a magyarok 30 százaléka meteopata, azaz olyan személy, akire komoly egészségrontó tényezőként hathat az időjárás.

ENYHÍTHETŐK A PANASZOK

A szakértő kitért rá, személyes kivizsgálás révén felmérhető a veszélyeztetettség mértéke, valamint az, milyen időjárási körülmények jelenthetnek fokozott veszélyt, így például infarktusveszélyt, stroke-veszélyt, görcsös panaszokat, emésztési gondokat, vérnyomás- és vércukorszint-emelkedést. A rizikófaktorokat tehát fel lehet tárni, ekképpen a várható kockázatokat is előre lehet jelezni. Sőt, egyes szoft módszerekkel, mint a tudományos alapokon meghatározott és személyre szólóan végzett fitoterápia, aromaterápia, fényterápia, vagy éppen maga a tudatos étkezés, a káros hatások kompenzálhatók.

Megfelelő étrend, rendszeres testmozgás, nyugodt életvitel – néhány hétköznapi dolog is segíthet felvenni a küzdelmet a kellemetlen panaszokkal.

Ha valaki igazán egészségtudatos életet szeretne élni, érdemes minél hamarabb kivizsgáltatnia magát, a tünetek jellemzően gyerekkorban és – a szervezet tűrőképességének csökkenésével – időskorban erősebbek. A máshoz nem köthető, időről időre visszatérő tünetek mindenképpen gyanúra adhatnak okot az időrájás-érzékenységre vonatkozóan, ahogy azok is fokozottan veszélyeztettek, akiknek a családjában visszamenőleg akadtak már ilyen jellegű panaszok.

hazipatica.com

Hozzászólások

Post Author: