Hiszed vagy nem, a szalvéta is meghatározza az étel ízét! Így:

Hiszed vagy nem, a szalvéta is meghatározza az étel ízét! Így:

Hirdetés

Egy Tork nevű svéd cég, ami többek közt szalvétát vagy klotyópapírt gyárt (amit a cég úgy mond inkább, hogy "professzionális higiéniai termékeket és szolgáltatásokat" kínálnak) furcsa megállapítást tett. 

Az új szalvétamárkájukhoz az jutott eszükbe, hogy a tányér mellett feltűnő színek megváltoztatják az ízérzéklésünket. Így Linda Lundgren ételstylist és séf segítéségével megalkottak útmutatót színes-szalvettás ízfokozásra. Ennek megfelelően ne igyon unikumot rózsaszín pohárból, mert unikum next lehet belőle, vagy ha elsózza a halászlét, akkor esetleg kék szalvétával menthet még az utolsó pillanatban.  Az nem tudom, hogy mi lehet különbség a harmonizálás vagy a kiegészítés közt, ezért inkább csak átadom a tudást:

"1. A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.

2. A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.

Hirdetés

3. A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.

4. A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.

5. A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét; remek párosítás egy curry-vel.

6. A fehér és krém, vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket."

A gyakorlatra rátérve azt mondjuk tudom a kedves olvasókról, hogy nagy részük megőrül például a hortobágyi palacsintáért,  ahhoz maradhat  a fehér vagy a kék szalvéta, csütörtök-péntek magasságában esetleg a korall. 

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik