Hamarosan fillérekbe kerül az a génteszt, amely kimutatja, hogy milyen betegségeink lehetnek. Megcsináltatnád?

Hirdetés

Mindannyiunkat foglalkoztató kérdés, hogy mi magunk illetve születendő – vagy már megszületett – gyermekünk egészséges lesz-e, illetve egészséges-e most. Ma már tudjuk, hogy sok betegség hátterében genetikai tényezők húzódnak meg, azonban ezeknek többségét eddig nem volt lehetséges előzetesen vizsgálni, genetikai szűrésnek alávetni, csak a már kialakult kórképből következtethettünk a mögöttes okokra.

Semmelweis Egyetemen működő PentaCore laboratóriumban már most  egyetlen mintavétellel több, mint 700 genetikai, öröklődő betegséget tudnak vizsgálni. A vizsgálatban benne foglaltatnak mind az idegrendszeri és izomeltérések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá a fejlődési- és anyagcsere zavarokat okozó genetikai anomáliák felderítése. A vizsgálat összeállítása a naprakész nemzetközi adatbázisok információit felhasználva történik.

Hogyan történik a vizsgálat? 
A vizsgálathoz szövetmintára van szükség. Ez egyszerűen lehet egy vérvétel a vizsgálni kívánt személytől. Terhesség esetén viszont a terhességet értékelő klinikai genetikussal történt konzultációt követően az ő javaslatára elvégzett mintavételből történhet a vizsgálat.

Hirdetés

A vizsgálat akár félmillió nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségnek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra, az eredmény néhány nap alatt megérkezik!

Amennyiben érdekel ez a vizsgálat, itt utánanézhetsz!

Nyomj egy lájkot, ha téges is érdekel, mit rejteget a szervezeted és megcsináltatnád a tesztet!

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik