Figyelem! Ha ezt a “pattanást” kinyomod, akár bele is halhatsz!

Hirdetés

Ki ne járt volna úgy, hogy megjelent az ercán egy pattanás, és szeretett volna mielőbb megszabadulni tőle. 
Ilyenkor nyomkodjuk, vagy piszkáljuk, kenegetjük, elfedjük.
Az arcunkon megjelenő pattanások temészetesen nem kellemes dolgok. Ennek oka lehet hormonális, lehet egy nehezebb, vagy fűszeres étel, piszkos bőr.
Ezen kívül pedig tűnhet jelentéktelennek, de komolyabb oka is lehet annak a pattanásszerű kis gyulladásnak, amit bizony nagyon könnyű összetéveszteni vele, pedig fontos lenne felismerni, hogy valójában miről van szó.
 

Ilyen gyulladás például a milium és az atheroma, aminek a nyomkodása, illetve kezeletlenül hagyása egy idő után sebészkés beavatkozását is szükségessé teszi, de ilyen a kevesek által ismert furunkulus is.

Mi is a furunkulus?

A furunkulus a szőrtüszőgyulladás egy fajtája, azonban annál jóval súlyosabb, mivel ez a legmélyebb bőrrétegekben jön létre. A szőrtüsző, illetve az azt körülvevő szövetek gennyes gyulladását jelenti, és általában fájdalommal is jár. Leggyakrabban az arcon, a tarkón, a nemi szerven, de más, szőrrel borított testrészeken is bárhol létrejöhet.

furunkulus

A fájdalmas csomókat legtöbbször baktériumok – főleg a Staphylococcus – okozzák, amik például a borotválás során kerülnek a bőr alá, de az immunrendszer legyengülése, a szűk ruha dörzsölése, a nem megfelelő tisztálkodás, a cukorbetegség és a veseelégtelenség is hajlamosító tényezők lehetnek.

Ezért tilos nyomkodni

Hirdetés

Először leginkább csak kipirosodott bőr és apró duzzanat jelzi a kialakulását, de hamar fájdalmassá válik a csomó, sőt, ritkább esetben akár három-öt centi nagyságúra is megnőhet. Kisebb méretben vagy a megjelenés kezdetén azonban szinte teljesen úgy fest, mint egy pattanás, ezért könnyű összekeverni őket, pedig nem szabadna.

Ha ugyanis megpróbálod nyomkodni, akkor egyrészt még jobban begyullad, másrészt pedig a benne található kórokozók továbbterjedhetnek a vérárammal, és akár még az agyba is eljuthatnak. Ha ez megtörténik, vérrögök kialakulását okozzák, amik agyi trombózist is eredményezhetnek. Ezért nem szabad hozzányúlni a furunkulushoz, hanem mindenképpen bőrgyógyászhoz kell vele fordulni, aki krémmel vagy antibiotikummal kezeli, súlyosabb esetben pedig sebészeti beavatkozás mellett is dönthet.

 

Hozzászólások

Post Author: