Ezt jelenti, ha a szemed elkezd rángani, és ugrálni…és ez nem jó!

Hirdetés

 

Alig van olyan ember, akinek legalább egyszer ne kezdett volna rángani a szeme életében. A szemhéj ellenőrzhetetlen mozgása normális esetben váratlanul tör ránk TV-t nézés, olvasás, vagy főzés közben.

Mi történik akkor, ha hirtelen elkezdesz izomgörcsöt vagy idegrángást érezni a szemed körül?

Bár nem életveszélyes, sokkal többet jelent, mint gondolnánk.   A tudományos meghatározás szerint a “szemkörnyékrángás a szemhéjak ismétlődő, ellenőrizhetetlen mozgása vagy görcse, általában a felső szemhélyon.” A szem izomzatának ez a kényes mozgása, amely mindkét szemre hatással lehet, néhány másodperctől pár percig tarthat. Ritkán előfordulhat, hogy a szempillarángás pár napig is eltart, mielőtt magától elmúlik. Szükségtelen megemlíteni, hogy az élmény rendkívül bosszantó.

Sajnálatos módon még az orvostudomány sem tudott pontos választ adni arra, mi okozza ezeket a szemgörcsöket. Általában a stresszt és fáradtságot, de a túlzott mennyiségű koffeint, dohányzást és alkoholt is az okok közt tartják számon. A szemgörcsöt szemszárazsághoz, allergiához vagy a szem vagy a szemhéj irritációjához kapcsolták, de bizonyos esetekben speciális ok nélkül fordul elő. Általában ezek a szemgörcsök ártalmatlanok és fájdalommentesek.   Másrészről vannak olyan esetek, amikor a szemgörcsöt valamilyen neurológiai rendellenesség okozza, például a blepharospasmus (abnormális idegrángás vagy görcs) vagy az amyotrophiás laterális szklerózis (ALS), melyet általában Lou Gehrig-kórnak neveznek. A Blepharospasmus, amely jellemzőbb a nőknél, mint a férfiaknál, rendszerint közép- és késői felnőttkorban fejlődik ki. Csak az USA-ban, évente mintegy 2000 új eset fordul elő. Bár nem komoly betegség, komollyá válhat, ha nem figyelnek rá, ugyanis fényérzékenységhez, homályos látáshoz és az egész arcra kiterjedő izomgörcsökhöz vezet. A legrosszabb esetekben a szemgörcsök a szemhéjakat akár néhány órára be is zárhatják.

Hirdetés

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleled, kérj segítséget a szemészeti szakemberektől a lehető leghamarabb:

  • Ha a szemgörcsök több mint egy hétig tartanak;
  • Ha a görcs teljes mértékben lezárja a szemhéjat;
  • Ha a görcsök kiterjednek az egész arcra;
  • Ha a szemed megduzzad, vörös lesz, vagy szem kiszárad;
  • Ha a felső szemhéj lent marad.

Az azonnal orvosi segítség kizárja a neurológiai rendellenesség lehetőségét. Ha azonban fennáll ennek veszélye, akkor a neurológus vagy más szakember tud segíteni.

Ha a rángatózás oka nem neurológiai rendellenesség, próbáld meg kezelni a problémát a stressz és a koffeinfogyasztás csökkentésével. A minőségi alvás is rendkívül fontos. Opcionálisan kipróbálhatod a hűtő-kötést, hogy ellazítsd a szemizmokat. Ha nyitott vagy az alternatív gyógymódokra, az akupunktúra és a masszázs is csökkentheti a kellemetlen érzést.

Via healthyworldrecipes.com

Hozzászólások

Post Author:

%d blogger ezt szereti: