Ezek lesznek a tízmilliószoros napok 2018-ban

Ezek lesznek a tízmilliószoros napok 2018-ban

Hirdetés

A buddhista naptár legfontosabb dátumai tízmilliószoros napok. Ezeken a napokon az energiák hatványozottan működnek, és a teremtőerő is nagyobb. Vagyis, ha jó dolgokra koncentrálunk, a jó dolgok “nőnek” életünkben, ha viszont a rosszakra, akkor a rosszak szaporodnak.

Az alábbi dátumok lesznek a legfontosabbak a 2018-as évben! AvagyBuddha és a Dharmacsakra napok 2018-ban.

Az első tízmilliószoros nap a Chötrül Düchen = “A vajmécsesek ünnepe” 2018. március 2.

Az első tízmilliószoros nap az első holdhónap 15. napjára esik. Ez rendkívüli jelentőségű nap. Tibeti neve Chötrül Düchen, magyarul a vajmécsesek ünnepe. Ilyenkor a tibetiek hagyományosan jakvajból készült gyertyákat készítenek és a virág-, madár- vagy fa alakú lámpásokat meggyújtva emlékeznek meg Buddha csodálatos tetteiről, amelyeket követői hitének megerősítésére hajtott végre.

A második tízmilliószoros nap: Saga Dawa Düchen = “A születés, a megvilágosodás és a halál napja” 2018. május 29.

Hirdetés

A második jeles nap a negyedik holdhónap 15. napja, melyet a tibetiek Saga Dawa Düchen-nek nevezik. A hagyomány szerint ez Buddha (földi) születésnapjának, 35 évvel későbbi megvilágosodásának és halálának, vagyis a Nirvanába való belépésének napja is.

A harmadik tízmilliószoros nap: Chokhör Düchen = “Az imakerék ünnepe” 2018. július 16.

A Chokhor Düchen a harmadik, a hatodik holdhónap 4. napja. Ezen az ünnepen a tibetiek Buddha első beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek. Buddha éppen hét héttel a megvilágosodása után kezdte el hívei tanítását, méghozzá a legenda szerint az indiai istenek, Indra és Brahma kérésére.

A negyedik tízmilliószoros nap: Lhabab Düchen = “A mennybemenetel napja” 2018. október 30.

A Lhabab Düchen, a negyedik tízmilliószoros nap a kilencedik holdhónap 22. napja. Ekkor ünneplik a tibetiek Buddha mennybemenetelét, ekkor ment az égiek közé, hogy tanításait az isteneknek is elmondja, és hogy köszönetet mondjon az édesanyjának, amiért segített neki kiszabadulni az élet körforgásából. Hívei kérésére azonban nem maradt az égiek között, hanem Visvakarma isten létráján visszatért a földre.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik