Ezek egyike-másika nálad is jelen van? Mondjuk mi lehet a  háttérben.

Ezek egyike-másika nálad is jelen van? Mondjuk mi lehet a háttérben.

Hirdetés

A pajzsmirigy-betegségek rendkívül változatos tüneteket okozhatnak. Az elváltozás hosszú ideig lappanghat, mire a konkrét panaszok megjelennek. Mik a leggyakoribb tünetek:

  • Súlyproblémákkal küzdesz!

Az indokolatlan hízás vagy éppen a fogyás gyanús lehet, különösen, ha mindez ideális táplálkozás és mozgás mellett következik be. A túlműködés jellemző tünete az állandó éhség, de a szervezet ebben az esetben annyi energiát használ el, hogy tulajdonképpen nem hízik a beteg, hanem fogy. Az alulműködés esetében pont fordítva, inkább súlygyarapodással szembesülnek az érintettek, annak ellenére, hogy próbálnak minél kevesebbet enni. Ha régóta nem tudsz lefogyni, pedig már minden diétát kipróbáltál, sőt alig eszel, nézesd meg egy egyszerű vérképpel a pajzsmirigyedet!

  • Erős hajhullás

Pajzsmirigy alul illetve túlműködés egyaránt állhat a hajritkulás hátterében. A hormonok befolyásolják a haj növekedését, zavar következtében a hajszálak előbb lépnek a nyugalmi fázisukba, hamarabb hullnak ki. Az átmeneti hajveszteség nem koncentrálódik egy területre, a fejbőr egészén tapasztalható. Jó hír, hogy a komoly aggodalmat okozó hajhullás a pajzsmirigy gyógyszeres kezelésével visszafordítható.

  • Nem kívánod a szexet

A pajzsmirigy probléma egyik jele, hogy nem kívánod a szexet, ugyanis ha túl kevés pajzsmirigy hormon termelődik, akkor automatikusan a libidó is csökken. A nőknél emellett  gyakran hüvelyszárazság alakul ki.

  • Száraz bőr

Az alulműködésnél gyakori probléma a száraz bőr, hiszen a kevés pajzsmirigy hormon termelődése miatt az anyagcsere lelassul és érdessé, durvává válik a bőr. Ezzel párhuzamosan a körmök töredezettek és gyengék.

  • Állandóan fáradt vagy!

Hirdetés

A fáradtság gyakran a pajzsmirigy alulműködéshez köthető. Ilyenkor a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, az eredmény lassú anyagcsere-folyamat és csökkenő teljesítőképesség. Hiába alszol eleget, reggelente kimerülten ébredsz.

  • Állandóan feszült vagy!

A fokozott türelmetlenség és idegesség a pajzsmirigy túlműködés egyik első jele. Azt tapasztalod, hogy nem tudsz megnyugodni, a szervezeted  maximális fordulatszámon pörög. Sajnos a napjainkban egyre gyakoribbá váló tünet együttes, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.

  • Menstruációs és termékenységi problémák

A megszokottól erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy alulműködést jelezhet, míg a kimaradó vérzések, a hosszabb ciklus túlműködésre utalhat. Nem ritka, hogy a meddőség hátterében pajzsmirigy probléma áll. A fogamzó képességet mindkét irányú hormon-eltérés csökkenti, teherbeesés esetén bármilyen irányú hormonális eltérés gyakoribbá teheti a vetélést.

Egy vérvétel, és fény derül a pajzsmirigy működésére!

A fenti tünetek észlelése esetén érdemes először vérvizsgálatot végezni, ahol megbizonyosodhatunk a pajzsmirigy működéséről. Ehhez a TSH szintjének mérése szükséges, ami a szerv túlműködése esetén igen alacsony.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik