Ez a nagy baj egy sor bőrápolóval

Ez a nagy baj egy sor bőrápolóval

Hirdetés

Már nem számít különösebben újdonságnak, ha valamilyen anyagról, ami gyakran megjelenik kozmetikai termékekben, kiderül, hogy nemhogy nem tesz jót a bőrnek, hanem valójában kifejezetten ártalmas a hosszabb távú használata. Ez annak köszönhető, hogy a technika fejlődésének hála, egyre több anyagot tudunk egyre részletesebben vizsgálni, illetve egyre szélesebb körű tapasztalatok állnak rendelkezésünkre az egyes összetevőkkel kapcsolatban. Ezért olyan anyagokról is kiderülhet, hogy kártékonyak, amikről korábban nem volt ilyen információnk.

 

Ilyen anyagok a parabének is, amik ennek ellenére állandó összetevőit jelentik a kozmetikai termékeknek. Mindig voltak, vannak, és lesznek is olyan vásárlók, akik kevésbé tudatosak, és nem figyelnek arra, hogy milyen összetevőket tartalmaznak az általuk használt termékek. De szerencsére egyre többen vannak azok, akik tudatosan választják ki a kozmetikumaikat, bőrápolóikat, és igyekeznek olyan termékek mellett letenni a voksukat, amik nem tartalmaznak parabéneket.

 

Mi a baj a parabénekkel?

A parabéneket elsősorban a kozmetikumok tartósítása céljából alkalmazzák, tehát tipikusan egy adalékanyagról van szó, ami magához a kozmetikum hatékonyságához nem igazán tesz hozzá. Csupán azt segíti elő, hogy tovább őrizze meg a szavatosságát. A parabének közvetlenül nem mérgezőek emberre nézve, viszont igen hamar ismertté vált, hogy az élőlények endokrin, azaz hormon rendszerét megzavarhatják.

De mit is okozhatnak a parabének? Az ösztrogénhatás miatt ezek a vegyületek akár előrébb is hozhatják serdülő lányok nemi érettségét, emiatt különösen veszélyesek a gyerekekre, fiatal nőkre. Van azonban súlyosabb probléma is: a parabének felelősek lehetnek a mellrák kialakulásáért.

Hirdetés

A bőrön át felszívódva ugyanis a parabének fel is tudnak halmozódni a szervezetben, ez pedig már kockázatot jelent. A hormonrendszert károsító hatással összefüggésben felmerült, hogy kapcsolatban lehetnek a mellrákkal is, ugyanis egy vizsgálat szerint a daganatos minták jelentős részében találtak parabéneket.

 

 

Sokan betiltanák

A kockázatok miatt több európai ország régóta a betiltás mellett voksol, és jó néhány nagyobb gyártó is elkezdte a parabének kivonását a termékeiből, tehát a felfedezéseknek, azért van valamilyen hatása. Tény ugyanakkor, hogy a mai napig engedélyezett, és sajnos még mindig elég elterjedt kozmetikai összetevőről van szó.

Az ázsiai kozmetikumokban ugyanakkor jóval ritkábban fordul elő parabén, pláne azok esetében, melyek a természetes összetevőket részesítik előnyben. Érdemes ilyen irányban nézelődni, ha nem szeretnénk megkockáztatni a fent említett problémák kialakulását.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik