Érdekel, hogy hogy húznak le a boltban? Itt vannak a trükkök, erre figyelj!

Érdekel, hogy hogy húznak le a boltban? Itt vannak a trükkök, erre figyelj!

Hirdetés

Számtalanszor lehet hallani, hogy a boltokban árusított termékeket egyre kisebb kiszerelésben árulják, így pedig nem kell árat emelni, hisz fajlagosan enélkül is többet fizetünk a termékekért. Utánajártunk, hogy mennyi igaz ebből a feltevésből.

Doboz cigi, feles, korsó sör. Olyan termékek, amelyekről széles körben ismert, hogy esetükben változott az egy adagnyi mennyiség. 

  • feles, 5 centiliter (cl) helyett a legtöbb helyen már csak 4 cl töményet jelent, 
  • korsó sör esetében a fél liter négy decire csökkent,
  • egy doboz cigi pedig sokáig 20 szálat tartalmazott, majd azt levitték 19-re, de mostanra már visszaállt a rend, újfent 20 szál cigi van jellemzően a cigis dobozokban.

Vannak azonban más termékek is a boltok polcain, amelyeknek a vásárlók már megszokhatták a mennyiségét, de ha közelebbről megnézik a csomagolást, akkor látható, hogy a várt mennyiségnél kisebb csomagokban árulják azokat.

Ez nemcsak önmagában tűnhet trükkösnek, hanem, ha össze akarunk hasonlítani két különböző gyártó termékét a boltban, akkor nem biztos, hogy észrevesszük, hogy az olcsóbb választás akár fajlagosan drágább is lehet.

Százas zsepi, tízes zsepi

A százas zsebkendő alatt a legtöbben a nagyobb téglatest alakú, a tízes alatt pedig a zsebbe könnyen beférő kiszerelést értik. És bár még mindig találunk bőven 10 és 100 zsebkendőt tartalmazó kiszerelést is a boltok polcain, nem ritka, hogy 100 helyett csak 90, 10 helyett pedig csak 9 zsebkentőt kapunk a pénzünkért.

A százas és a tízes zsepi mennyiségcsökkenésére is jó példa a Zewa Softis papír zsebkendőjemelyet 10-szer 9-es csomagolásban árulnak az egyik nagy áruház webshopjában 349 forintért. Amennyiben úgy vesszük meg a terméket, hogy azt gondoljuk, száz zsepit kaptunk a pénzünkért, akkor 35 forintot húztak ki a zsebünkből észrevétlenül.

Kilós kávé

Természetesen lehet vásárolni kávét kilós kiszerelésben is, de kapható 1999 forintért 900 grammos Douwe Egberts Paloma őrölt kávé is. Ha kilós kávéként tesszük a kosárba, akkor 200 forint tűnt el a zsebünkből észrevétlenül.

Kilós méz

Hirdetés

Egy nagy áruházlánc webes felületén találtunk 900 grammos kiszerelésű Natur-Sz Virágmézet 1899 forintért. Ha itt is elkerüli a figyelmünket, hogy ez bizony nem egy egész kiló, akkor 190 forinttól búcsúzhatunk el a semmire.

Kilós fagyi

A módszertanunk mostanra ismerős, tehát csak mutatjuk, hogy a Carte D'or jégkrémdesszert ebben a webshopban 900 grammos, tehát az egykilós kiszereléshez viszonyítva 100 forintnyi jégkrém tűnt el a dobozból.

Nagy dobozos sör

A korsóval együtt a nagy dobozos sörök is összementek. Egy 0,4 literes alkoholmentes Stella Artois-ért itt 219 forintot kell fizetni. Ebben az esetben egyébként fajlagosan az eddigieknél több, 20 százalék vált köddé a dobozból (a félliteres kiszereléshez viszonyítva). Ennek megfelelően 44 forintot húztak ki a zsebünkből cselesen.

Literes öblítő

Végezetül pedig itt van a Coccolino Creations öblítő koncentrátum, amelybe egy liter helyett csak 0,95 litert töltöttek. Ezt a terméket 629 forintért vásárolhatjuk meg ebben az áruházban, így pedig 31 forintot ügyeskedett ki a gyártó a pénztárcánkból.

forrás: penzcentrum.hu

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik