Bejárta a netet ez az optikai csalódás...te is be fogsz dőlni, nincs kivétel!

Bejárta a netet ez az optikai csalódás...te is be fogsz dőlni, nincs kivétel!

Hirdetés

Hiába tudja az ember, hogy a két kép pixelről pixelre teljesen ugyanaz, az agy különbözőnek látja.

Milliók ámulnak egy csodás optikai csalódáson, amit két napja tettek közzé a Redditen. A közösségi oldalra feltöltött fényképen egy mexikói utcáról készült fényképet lehet látni, két példányban. A két kép első ránézésre nem tűnik azonosnak, hiszen a jobboldali képen mintha egy kicsit minden „jobbra dőlne”. Egészen olyan, mint más szögből készült volna.

Ez azonban tévedés, az agy furcsa játéka. A két kép ugyanis teljesen ugyanaz.

Ez az illúzió egy variáció a „pisai ferdébb torony” nevén ismertté vált illúzióra, amit  2007-ben készítettek a kanadai McGill egyetem munkatársai az „Év Illúziója Versenyre”, amit meg is nyertek vele.  Azon a pisai ferde toronyról készült felvételeket raktak egymás mellé, és a fényképen úgy tűnik, mintha a jobboldali jobban meg lenne dőlve.

Bejárta a netet ez az optikai csalódás...te is be fogsz dőlni, nincs kivétel!
Pisai ferdébb torony

Hirdetés

Az illúzió azért működik, mert agyunk a két fotót egy fényképnek érzékeli, és mivel tudja, hogy két párhuzamosan álló toronynak a látszólag közelítenie kellene egymáshoz, kijavítja érzékelésünket.

Ugyanezen elv alapján működik az utcás verziója is ennek a perspektíván alapuló illúziónak. Az agy úgy érzékeli, mintha kettő, egymás mellett található utca lenne a képen, és „becsapja” a látásunkat.

A legszebb az egészben, hogy nem tehetünk ellene semmit. Hiába tudjuk, hogy a két kép azonos, képtelenek vagyunk annak látni.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik