AZ ANTIBIOTIKUMOK ÁRNYOLDALA

Hirdetés

A Penicillin felfedezése hatalmas sikert aratott a gyógyszeriparban. Maga a marketing kampány annyira sikeres volt, hogy egy huszáros vágással be is vezette az orvostudományba az antibiotikumok egész családját.

Nem kellett sokat várni, hamarosan kialakult az orvosokra napjainkban is jellemző aktus, mely abból áll, hogy szinte minden betegségre, ami komolyabb egy enyhe megfázásnál, antibiotikumot írnak fel.

Ez lett tehát a Penicillin hagyatéka. Azt persze nem lehet elvitatni az antibiotikumoktól, hogy hasznosak, és bizonyos helyzetekben tényleg életet tudnak menteni.

Az viszont igen is a számlájukra írható, hogy az árnyoldalaikat, káros hatásaikat a gyógyszeriparhoz köthető média és érdekeltségek mélyen elhallgatják.

A legfőbb baj az velük, hogy rendszeres szedésükkel, idővel immunissá válnak a baktériumok ezekre a csodaszarokra csodaszerekre. Ez pedig hosszú távon beláthatatlan következményekkel fog járni.

Már most is léteznek olyan nagyon erős szuperbaktériumok, melyek még a Penicillin vonalon túlélték az első antibiotikumokkal folytatott háborút, és annyira megerősödtek, hogy ma már egyetlen antibiotikum sem fog rajtuk.

Tönkreteszi a bélflórát

Arról nem beszélve, hogy a bélflóránkat teljesen tönkreteszi, ha hosszan, kúraszerűen szedjük, mint ahogyan az orvosok gyakran előírják.

Az emberiség és a tudomány még ma is az egyik legbonyolultabb szervezetnek tartja a bélflórát. Ez egy olyan összehangolt miniatűr zárt ökoszisztéma, melyet az antibiotikum egyszerűen erőszakkal bont meg.

Hirdetés

Azoknak a jótékony hatású bélbaktériumoknak ugyanis, melyek itt élnek, nagy szerepük van az immunrendszer megfelelő működésében.

Az allergiás megbetegedések, az elhízás, az autoimmun betegségek és még számtalan más egészségügyi probléma hátterében a bélflóra felborult egyensúlya áll. Az alábbi kutatás rávilágít, milyen súlyos mellékhatásokkal járhat az antibiotikum-kúra.

A Ciprofloxacin nevű antibiotikum például egy rendkívül enyhe antibiotikumnak számít. Mondhatnánk azt is, hogy ő az antibiotikumok családjában a mostoha kis öcsi, aki elvész a nagyok között, de azért tud néha kellemetlenségeket okozni.

Ugyanis a Ciprofloxacin hosszabb ideig tartó szedése alatt a jótékony bélbaktériumok java része elpusztul, és a bélnek egy hét is beletelik, mire helyreáll a korábbi egyensúlya. Már ha helyre áll.

Egyes esetekben ugyanis alanyokon végzett kutatások adatai alapján hónapokig tartott, míg a bélflóra kiheverte az antibiotikumok által okozott sokkot.

Az antibiotikum ellenesek tábora egyre csak azt hangoztatja, hogy minél több antibiotikum fogyasztó ember van a világon, annál nagyobb egy halálos betegség, vagy akár világjárvány kialakulásának esélye.

Ha ugyanis egy esetlegesen mutálódóm szuperbaktérium képes lesz gyorsan elterjedni rövid idő alatt, esélyünk sem lesz vakcinát kifejleszteni ellene, a jelenlegi antibiotikumok pedig hatástalanok lesznek ellene.

De tényleg ennyire fekete vagy fehér a kérdés? Antibiotikumokra még hosszú ideig szüksége lesz az emberiségnek, és egyelőre nincs is elérhető alternatíva a helyettesítésükre, de addig is érdemes a helyén kezelni a dolgokat, és módjával bánni velük, nehogy visszanyaljon a fagyi, és pont ezek öljenek meg minket.

avilagtitkai

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik