A szemed állapota nagyon sok betegségre felhívhatja a figyelmet. A legfontosabbak

A szemed állapota nagyon sok betegségre felhívhatja a figyelmet. A legfontosabbak

Hirdetés

A szemünk a fizikai állapotunkat tükrözi, és ez nem mai megállapítás. A legfontosabb

jeleket mi is összefoglaltuk.

 

Fekete karikák a szem alatt

A karikás szem nem ritka probléma, az emberek hetente akár többször is megküzdenek vele életük során. A legegyszerűbb oka a fáradtság, illetve az alváshiány. Ha rendszeresen túlórázunk, vagy akár csak egy éjszaka nem alszunk legalább 7-8 órát, az rögtön meglátszik a tekintetünkön. Az alváshiányon kívül azonban más egészségügyi probléma is fennállhat, például ételintolerancia (glutén- és/vagy laktózérzékenység) vagy vérszegénység. Utóbbi a gyakoribb; ilyenkor a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken. A betegség lassan alakul ki, és nem okoz súlyos tüneteket, éppen ezért kell figyelembe venni a legkisebb jeleket is. Vörös húsokban, májban, tojásban, lencsében, C-vitaminban, brokkoliban és magvakban gazdag étrenddel segíthetünk a bajon.

A szemed állapota nagyon sok betegségre felhívhatja a figyelmet. A legfontosabbakFekete karikák a szem alatt

A szem fehérje sárgára vált

Ijesztően hangzik, de előfordulhat, hogy a szemünk fehérje sárgás színűre vált át – ezzel mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Hepatitisre, sárgaságra vagy egyéb májproblémákra utalhat, amik akár végzetesek is lehetnek. A szakértő ilyen esetben az azonnali kivizsgálás mellett életmódváltozást is javasol: fogjuk vissza az alkohol, a cukor és a fehér liszt fogyasztását, de növeljük a zöldségek és a gyümölcsök mennyiségét, hogy minél több vitamint és antioxidánst vigyünk a szervezetünkbe. A tojás, a hagyma és a fokhagyma is nagyon jó választás, illetve a reggeli egy pohár víz, citrommal vagy anélkül.

Véraláfutásos szem

Hirdetés

Véraláfutásos szem esetén nem kell rögtön megijednünk: lehet, hogy túl sok időt töltöttünk el a számítógép előtt, vagy egyszerűen csak fáradtak vagyunk! Próbáljunk meg kicsit többet aludni, és pihentessük gyakran a szemünket munka közben; 10-15 percenként vegyük le a tekintetünket a gépről, nézzünk a távolba! Ha a probléma pihenés után sem múlik el, akkor azonban már érdemes időpontot kérni az orvosunknál. Utalhat ugyanis szemhéjgyulladásra, zöld hályogra, allergiára, esetleg arra, hogy a látásunk romlása miatt szemüvegre van szükségünk.

A szemed állapota nagyon sok betegségre felhívhatja a figyelmet. A legfontosabbakVéraláfutásos szem

Száraz szem

A szemszárazság is a jellegzetes tünetek közé tartozik, minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában. A könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás okozza, amely a szem felszínén objektív tüneteket vált ki, és szubjektív panaszokat okoz. Okozhatja az előrehaladott életkor, a menopauza, de egyes gyógyszerek vagy környezeti hatások, illetve az A-vitamin hiánya is kiválthatja – utóbbit könnyű orvosolni hús, máj, vaj, hal és zöldségek fogyasztásával. A szemszárazság azonban kezelést igénylő problémákra is felhívhatja a figyelmet: gyakori ok a Sjögren-szindróma, amikor a szervezet valamennyi mirigye és nyálkahártyája kevés váladékot termel, a köszvény, a különböző fertőző betegségek, allergia, illetve a pajzsmirigybetegségek.

Duzzadt szem

Reggel rengeteg olyan embert látunk a buszon, a metrón vagy a villamoson, akik duzzadt, táskás szemekkel bámulnak ki a világba. A dagadt szempár nem csak a fáradtság jele lehet, amit néhány karika uborkával eltüntethetünk. Kialakulásáért felelős lehet a csökkent máj-, pajzsmirigy- vagy veseműködés, hiszen ilyenkor a szervezetben felszaporodik a szövetek közötti folyadék. Vashiány, allergia is elképzelhető, de gyakori a nátrium és a kálium egyensúlyának felborulása is, amiért a sóban túlzottan gazdag étrend lehet a felelős.

A szemed állapota nagyon sok betegségre felhívhatja a figyelmet. A legfontosabbak

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik