A székletünk hordozhatja a választ az elhízással kapcsolatban

Hirdetés

A legújabb kutatások szerint, összefüggés van  az emberi ürülék baktériumtartalma, és  a káros testzsír mennyisége között. A kutatók szerint ez lehet az első lépés annak megértéséhez, hogy miért hízunk el, és hogy miért fut a genetikai hajlam a családban.

Kiderítették, hogy a széklet  alacsonyabb mennyiségű  baktériumtartalma  magasabb zsigeri zsírt jelez a szervezetben, amely gyakran vezet a krónikus szívbetegségekhez is.
A zsigeri zsír veszélyes, mert a főbb szerveket veszi körül, a májat, a beleket és a hasnyálmirigyet és a nagy mennyiségű zsír növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát is.

A Genome Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint, azok, akinek a széklete nagyobb arányban tartalmaz baktériumokat, alacsonyabb a zsigeri zsírral rendelkeznek. A vizsgálat  1313 olyan ikerpárt vizsgát, akik már a UK Ikrek kutatásban részt vettek.

A kutatók először DNS információt vontak ki a mintákból, hogy kimutassák a mikrobák jelenlétét a székletben, ezt az elhízás jegyeivel vetették össze, ezek voltak a BMI, zsigeri zsír és más zsírok a szervezetben, beleértve az alsó és a felső testzsírokat és a legerősebb kapcsolatot a széklet baktériumszintje és a zsigeri zsír közt találták.

A vizsgálat vezetője Michelle Beaumont a King ‘s College London kutatója kijelentette, hogy a vizsgálat feltárta “az egyértelmű kapcsolatot a széklet bakteriumtartalma és az elhízás, valamint annak szív- és érrendszeri kockázata között.” Azt is jelezte, hogy bár az eredmények egyértelműek, de ez a megfigyelésen alapuló tanulmány nem ad meggyőző információt arról, hogy a belek és a széklet baktériumtartalma hogyan befolyásolhatja a testzsírt.

Hirdetés

Egy másik kutató Jordana Bell, hozzátette, ebben  a témában szükség van további kutatásra, hogy jobban megértsék, a  bél baktériumok szerepét az egészségünk szempontjából. Ez lehetőséget ad az elhízás egészen újfajta vizsgálatára, amely annak tudatában is fontos, hogy hány elhízott ember él a világon.

További kutatások a jövőben segíthetik egy új lehetséges kezelés kidolgozását, mint például a széklet transzplantáció – amelyet jelenleg csak fertőző betegségekben szenvedők  kezelésére használnak. Ennek a módszernek az a lényege, hogy lecserélik az egészségtelen széklet baktériumait egy egészséges embertől kapott mintára.

Forrás:

http://www.huffingtonpost.com/

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik

%d blogger ezt szereti: