A makuladegeneráció és gyógyítási lehetőségei

A makuladegeneráció és gyógyítási lehetőségei

Hirdetés

A fejlett országok statisztikái szerint az időskori súlyos látásromlás leggyakoribb oka a makula-degeneráció („szemfenéki meszesedés”, sárgafolt-sorvadás, AMD).

A makula – sárgafolt – a szem ideghártyájának egy kicsi, de igen fontos területe. Itt egyesülnek a szembe érkező fénysugarak, ez a terület felelős a nagy felbontású éleslátásért és a színlátásért. A makula a szemfenék egyik legérzékenyebb területe, ereket nem tartalmaz, táplálását az alatta fekvő érhártya végzi. Ha ártalom éri, akkor a központi látás károsodik. Az időskori makula degeneráció (AMD) az ötven évesnél idősebbek mintegy hatodát érinti, és világszerte a látásvesztések feléért felelős.

                               

A sárgafolt elfajulásnak, - makula degenerációnak - két típusa van. Gyakoribb az ún. száraz AMD, amely a makula szöveteinek elvékonyodásával, részleges, foltos idegsejt pusztulással jár, általában lassan romlik, a használható látás hosszú ideig megtartott. Jóval ritkább a nedves forma, amikor a retina alatt kóros érnövekmények, elfajult hajszálerek alakulnak ki, amelyek ödémát, bevérzéseket okoznak a sárgafolt területén, a centrális látás súlyos károsodásával.

A makula degeneráció oka

Az AMD kialakulásának pontos oka még nem ismert, de megfigyelhető családi halmozódás, vagyis feltételezhető örökletes hajlam is a hátterében. Sikerült azonosítani olyan kockázati tényezőket is, amelyek sokszorosára növelik a makula degeneráció rizikóját. Leginkább veszélyeztetettek a cukorbetegek, dohányosok, magas vérnyomásúak, elhízottak, akik egyoldalúan, vitaminhiányosan táplálkoznak, 60 évnél idősebbek, és azok, akik sokat tartózkodtak tűző napon fényvédelem nélkül.

A makula degeneráció tünetei

A makula degeneráció tünete lehet, ha:

  • A központi látás romlik, a látott kép torzul, például az egyenes vonalak görbülnek.
  • A szemüveggel korrigált látásélesség csökken, a látott kép részletei kevésbé kivehetők, például nehezebb az arcok felismerése, a betűk homályosabbak.  
  • A kontraszt-élesség csökken.
  • A színek élénksége tompul.

A makula degeneráció kezdetben még nem okoz panaszt, gyakran szemüveg rendelése alkalmával fedezi fel a szemorvos. A korai diagnózis szempontjából ezért is fontos az 50 év felettiek időszakos szemészeti vizsgálata.

A makula degeneráció diagnózisa

Hirdetés

A diagnózis a szemfenék vizsgálatával felállítható. A páciens panaszai már felhívják a szemorvos figyelmét a tüzetesebb vizsgálatra. Szükségessé válhatnak bizonyos kiegészítő vizsgálatok a makulakárosodás mértékének, típusának és a kezelés irányának meghatározásához. /Pl: Amsler rács- vizsgálat,  fluoreszcein angiográfia (FLAG), optikai koherencia tomográfia (OCT)./ A kiegészítő vizsgálatok segítik az AMD típusának meghatározását, ha felmerül a gyanú, hogy a száraz formából esetleg kialakulóban van a nedves, érelfajulásokkal járó változat, amely mielőbbi kezelést igényel.

idős nőA retina részét alkotó makula, azaz sárgafolt a látásélességben játszik fontos szerepet. Elfajulásakor a látótér közepén egy homályos folt jelenik meg, ami a folyamat előrehaladtával nő. A „nedves” típus lényege, hogy abnormális erek keletkeznek, melyekből vérzés indulhat. Kezelésére vitaminokat és antioxidánsokat, illetve a kóros érfejlődést gátló szereket alkalmaznak.

„Hogyha időben be tudunk avatkozni, a látás elvesztésének esélye minimális, sőt, szignifikáns látásjavulást tudunk elérni” – mondja George Williams, az amerikai William Beaumont Hospital szemészeti intézetének igazgatója.

Dr. David W. Parke, az Amerikai Szemészeti Akadémia alelnöke szerint jelenleg is folynak a táplálkozás, illetve a vitaminok szerepét vizsgáló klinikai kutatások. „A betegség előrehaladása a világ más-más tájain nagy változatosságot mutat, amiben az eltérő táplálkozási szokásoknak is szerepe lehet” – emeli ki a szakember.

Az érfejlődést gátló szerek sugár-, illetve lézerterápiával való kombinálásának eredményességét is vizsgálják, a Nature egyik idei száma pedig egy, az érfejlődésben szerepet játszó fehérje gátlásának lehetőségére hívja fel a figyelmet, ami biztonságosabbá teheti a gyógyszeres kezelést.A makula-degeneráció száraz formája az esetek 85 százalékát teszi ki, és bár kevésbé fenyeget a látás elvesztésével, kezelési lehetőségei sokkal szűkebbek, mint a nedves formáé. George Williams azonban optimista: „Mivel értjük a száraz elfajulás okát, 2-5 éven belül készen állhatunk annak kezelésére is”- mondja.

 
Hozzászólások

Post Author: azt beszélik