A kén-dioxid (E 220) és az asztma kapcsolata. Tudtad?

A kén-dioxid (E 220) és az asztma kapcsolata. Tudtad?

Hirdetés

kén-dioxid színtelen, gáz halmazállapotú tartósító adalékanyag, amelyet az élelmiszeriparban gáz formában vagy vízben oldva (kénessav) használnak, valamint a kénessav sóit, más néven a szulfitokat (E221-228) is alkalmazzák. A kén-dioxid hatásos a baktériumok, élesztők és gombák ellen, valamint a termékek nemkívánatos barnulásának fékezésében is szerepet játszik. Az emberekre nézve a kén-dioxid és a szulfitok javarészt veszélytelenek, azonban az arra érzékeny egyéneknél asztmás, illetve súlyosabb esetben anafilaxiás reakciót is kiválthat a szulfit tartalmú ételek fogyasztása.

A csomagolásokon kötelező feltüntetni a kén-dioxid és szulfit tartalmat is, ha 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladják az adott termékben.

Hirdetés

Élelmiszereink közül többek között az aszalt gyümölcsökchips és egyéb burgonyakészítményekkekszkeményítőlekvár, sózott és szárított halakszárított és fagyasztott zöldségek, valamint a húst, halat és tenger gyümölcseit helyettesítő termékek illetve alkoholos italok tartalmaznak kén-dioxidot vagy szulfitokat.

Érdemes vigyázni a kozmetikumokkal, valamint a fertőtlenítőszerekkel is, mivel kéntartalommal is bírhatnak.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik