A férfiak esetében ezek az étrendkiegészítők halálosak lehetnek

Hirdetés

 A B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítőket rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál, különösen a dohányzóknál, fokozottabb a kockázata a tüdőrák kialakulásának, írja az MTI.

Arra jutottunk, hogy azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata

Hirdetés

– húzta alá közleményében a kutatást vezető Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem rákközpontjának munkatársa. A szakemberek több mint 77 ezer amerikai páciens egészségi állapotát követték figyelemmel több mint egy évtizeden át.

 A szakemberek megállapították, hogy az érintett táplálékkiegészítőket tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata.
A nők esetében ugyanakkor nem növelte a kockázatot a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása.

Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb mint 2,5 mikrogramm. A tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több a naponta ajánlott mennyiségnél. Az étrendkiegészítők szedése helyett a szakember húsok, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolja.

Hozzászólások

Post Author: