INGYENES IGAZOLVÁNYOK 2017-BEN, ITT A LISTA: SZEMÉLYI, LAKCÍMKÁRTYA,+JOGOSÍTVÁNY,+ADÓKÁRTYA ÉS DIÁKIGAZOLVÁNY

Hirdetés

Ingyenes igazolványok 2017-ben, itt a lista: személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, adókártya, diákigazolvány, pedagógus igazolvány, erkölcsi bizonyítvány, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa és még számos okmány ingyenes lesz 2016. január 1-től, tehát 2017-ben is, bizonyos feltételekkel. Az ingyenes okmányok listáját és az emellett 2017-ben is ingyenes eljárásokról és azok feltételeiről készült listát megtalálja részletes írásunkban. A kormány által elfogadott bürokráciacsökkentő csomag részeként szinte minden állampolgári okmány kiállítása vagy pótlása ingyenes lesz 2017-ben.

Az illetéktörvény módosításának elfogadásával jogerőre emelkedett az a korábban tervezetként létező bejelentés, hogy 2016. január 1. után számos hivatalos okmány kiállítása vagy pótlása illetékmentes, azaz ingyenes legyen Magyarországon. Ez igazán örvendetes hír, mert egy sajnálatos lopás esetén például nem szükséges több tízezer forintot elköltenie az állampolgárnak az eltűnt iratai pótlására az okmányirodában. Az alábbiakban részletezzük a 2016-tól ingyenessé váló okmányok típusait és az ingyenesség esetleges feltételeit. Megújul az állampolgárok legfontosabb okmánya, a személyi igazolvány 2016-tól, ráadásul teljesen ingyenessé válik az igénylése. Hogy ezen túlmenően milyen változásokra lehet még jövőre számítani, “Mi mennyi 2016” összefoglalónkból részletesen kiderül.

A legfontosabb személyes okmányok kiállítása 2016-tól ingyenessé válik, így a személyi igazolvány valamint a lakcímkártya kiállítása is illetékmentes lesz. Emellett jó hír a házasságot tervező pároknak hogy a feleségnek 2016-tól a névváltás okán már nem kell majd fizetnie illetéket az okmánycserékért, úgyhogy ezt nem szükséges az esküvő költségeibe sem belekalkulálni a jövőben.

2016-ban már ingyenes lesz a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiváltása, de a népi iparművészeti igazolvány, a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány kiállítása is illetékmentessé válik. Ezen túlmenően nem kell fizetni a jelnyelvi tolmács névjegyzékbe vételéért, de a tanulók számára a diákigazolvány kiállítása is ingyenes lesz. A korábbi évekhez hasonlóan a TAJ kártya 2016-ban is ingyenes lesz azoknak, akik még nem rendelkeztek ilyen okmánnyal, más esetekben azonban fizetni kell érte.

Fontos kitétel az elfogadott jogszabályban, hogy ha valakinek eltulajdonítják az iratait, akkor azok pótlása teljesen ingyenes lesz 2016-tól. Ebbe a körbe tartozik az adókártya pótlása is. A jogosítvány kiállítása a legelső alkalommal válik térítésmentessé, vagyis sajnos a jogosítvány hosszabbítás ára 2016-ban sem lesz nulla forint. Térítésmentesen lehet viszont kérni a gépjármű törzskönyvezését valamint a forgalmi engedély kiváltását is.

Hirdetés

Jó hír az állampolgároknak, hogy az erkölcsi bizonyítvány kikérése 2016-ban évente négy alkalommal ingyenessé válik. Emellett több eljárás is illetékmentes lesz 2016-tól, így ingyenesen adják majd ki az adóhatósági igazolásokat. Aki esetleg családi ház építésébe fogna bele akár a CSOK 2016-os állami támogatását is felhasználva, akkor nem kell fizetnie az építési engedély kérelemért, amennyiben az építendő ház alapterülete nem haladja meg a százhatvan négyzetméteres nagyságot.

Az illetékmentesség azonban nem csak az állampolgároknak, de a vállalkozásoknak is kedvez majd 2016-ban. Így januártól ingyenes lesz számos eljárás, mint például a cégkivonat kiadása, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok kiadása, de a vállalkozó szellemű cégek számára térítésmentessé válik az új üzlet nyitása előtt lefolytatandó működési engedéllyel kapcsolatos eljárás. A cégeknek továbbá nem kell fizetni 2016. január 1-jét követően a a számviteli beszámolók közzétételéért sem. A könnyebb átláthatóság kedvéért táblázatos formában is összefoglaltuk a ingyenes igazolványok és okmányok listáját.

A 2016. január 1-tőlingyenes igazolványok, okmányok és eljárások listája
Állampolgárok számára ingyenes okmánykiállítás 2016-tól: Ingyenes eljárások 2016-tól:
1. Személyi igazolvány igénylése Gépjármű forgalmi engedélyének pótlása (eltulajdonítás esetén)
2. Lakcímkártya igénylése Gépjármű törzskönyvének pótlása (eltulajdonítás esetén)
3. Első jogosítvány kiadása Ha ellopták, ingyenesen pótolják a jogosítványt (rendőrségi jegyzőkönyv alapján)
4. Diákigazolvány kiadása Vállalkozók számára saját cég cégkivonatának kiállítása évente négyszer
5. Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása Vállalkozás számviteli beszámolójának közzététele
6. Pedagógus és oktatói igazolványok kiadása 160 négyzetméter alatti lakóépület építési engedélyének, bontási engedélyének kiadása
7. Mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány Öröklés esetén új tulajdonjog bejegyzése
8. Erkölcsi bizonyítvány igénylése, évente 4-szer Jelentkezés felsőoktatási intézménybe
9. Ingyenes az okmánycsere, családi állapot változás vagy névváltozás az oka Adóhatósági igazolás kiállítása
10. Ingyenes az okmányok pótlása, ha eltulajdonították a korábbi okmányokat (adókártya) Cégkivonat

A számos állampolgárokat érintő ingyenes okmánykiállítással és a vállalkozások ügyeivel kapcsolatos pozitívum mellett több más változás is várható 2016-tól. Többek között a szolgáltató állam szellemében az ügyintézési határidők is jelentősen lerövidülnek majd. Az előbb említett változásokkal és ügyintézési előrelépéssel az állampolgárok számára a kormány mintegy tíz milliárd forintnyi kedvezményt folyósít 2016-ban az illetékmentességen keresztül. A nem uniós országba történő utazáshoz azonban az útlevél igénylése 2016-ban sem lesz ingyenes.

Az előbb részletezett kedvező változások miatt végre minden magyar állampolgár úgy érezheti majd 2016-tól, hogy az állami bürokrácia talán érte dolgozik, és nem azért kell lakcímkártyát vagy személyi igazolványt készíttetni, hogy növekedjen az állam illetékbevétele. Ez pedig mindenképpen pozitív folyamatként értékelendő.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik